In deze reeks blogposts geeft Wasteless je handige tips om stap per stap dichter te komen bij een huishouden waar ecologie hoog staat in de prioriteitenlijst.

8 tips voor een duurzame schoonmaak

Of het nu een grote of kleine schoonmaak is, je hoeft je toevlucht niet te zoeken tot chemische middeltjes. Er zijn immers heel wat natuurlijke producten op de markt, gezonder voor de natuur én voor je huid. Wasteless toont je de weg in de (plasticvrije) zee van mogelijkheden naar een ecologische was en strijk (misschien moeten we dat laatste gewoon helemaal skippen – zie onze eerste tip!)!

 1. Strijken is overroepen

Onze eerste tip is makkelijk. Geen nieuwe spullen die toch wat aanpassingstijd nodig hebben, maar gewoon iets NIET meer doen. Als het dan nog eens om een huishoudelijke taak gaat die je van je to do-list kan schrappen, is dat toch alleen maar mooi meegenomen? Waar hebben we het over? Over strijken natuurlijk! Stop ermee, en wel vandaag. De tip is om met zorg je was op te hangen aan het droogrek. Schud flink met die T-shirt of broek en zorg ervoor dat de naden mooi plat liggen voor je deze ophangt. Nadien hoef je enkel nog te plooien en in de kasten te steken. ‘Ziet iedereen dan niet dat we er onverzorgd bij lopen?’, horen we je denken? Natuurlijk niet! Probeer het eens … dan zal je snel merken dat niemand, maar dan ook echt niemand, zal merken dat je de strijkplank aan de kant hebt geschoven. 

 1. Ga je voor wasnoten of -eieren? 

Op heel wat rekken of wasmachines prijken tal van plastic flessen wasmiddelen en -verzachters. Dat kan een pak duurzamer! Er zijn zelfs verschillende mogelijkheden. Wasnoten: ongetwijfeld heb je er al van gehoord, maar ben je misschien nog niet overstag gegaan wegens ‘mijn kleren wassen met noten, dat is wel héél vreemd’. Nergens voor nodig! Bij de wasnoten van Ecozone krijg je 300 gram zeepnoten. Voor licht vervuilde was gebruik je 3 tot 5 noten en voor sterk vervuilde was 4 tot 6 noten. Deze steek je in de kleine meegeleverde zak (goed sluiten is de boodschap!). Na het normale wasprogramma haal je de zak met wasnoten er terug uit. Laat alles drogen en gebruik gewoon opnieuw! Eens de noten ‘op’ zijn, kan je ze gewoon composteren! 

Als de wasnoten je wat afschrikken, kan je ook altijd een EcoEgg in huis halen, een volwaardig ecologisch alternatief. Je stopt het ei gewoon in de wasmachine (geen wasmiddel nodig!)! De twee types van minerale parels die zich in het ei bevinden gaan aan het werk en produceren krachtig (maar natuurlijk) reinigend schuim die je kleding goed schoonmaakt. 

 1. Drogen aan de waslijn 

In tip één lieten we het al vallen: hang die was van je alsjeblieft aan de waslijn. Zeker in de zomer is hij in 1-2-3 droog. Gewoon buiten zetten, die handel. We geven het toe, in de winter is je was drogen op het droogrek wat meer een uitdaging. Maar zoek een plaats die werkt (bijvoorbeeld dichtbij een verwarming) en voor je het weet, ben je aan het plooien en kan je dat rek terug opbergen. Weer wat elektriciteit gespaard! Als je dan toch de droogkast wil gebruiken, begint het al bij je wasmachine. Kies daar een hoog toerental zodat je was al zo droog mogelijk uit die machine komt zodat je de droogkast zo min mogelijk hoeft te gebruiken … 

 1. Azijn: multitool bij uitstek!  

Knoop dit goed in je oren: azijn is een multitool! Een must in de dressing op je zomerse slaatje, maar ook bij de schoonmaak een onmisbaar product. Zo kan je een scheut azijn als wasverzachter gebruiken (waardoor je die ook weer uit je huis kunt verbannen!). Zijn de ramen dringend aan een wasbeurt toe? Gebruik dan azijn in je water om de ramen grondig te reinigen zonder strepen achter te laten. Ook in de badkamer kan je azijn gebruiken om de kalkaanslag te verwijderen. Zei iemand kalkaanslag? Ook keukenhulpjes als een waterkoker en koffiezetapparaat kan je ontkalken met dit wondermiddel. 

 1. Dr. Bronner’s castillezeep: nog zo’n multitool!

Als we het hebben over multi-inzetbare producten, moeten we de castillezeep van Dr. Bronner’s vermelden. Deze zeep wordt, in tegenstelling tot traditionele zepen, gemaakt van plantaardige oliën. Het perfecte vegan alternatief dus! Dat het dan nog eens zo veel andere producten kan vervangen, maakt het een must have om in huis te halen. Hoe pak je dat aan? Gewoon wat van de zeep raspen en gooi het bij je afwaswater of in een emmer met water om je huis te poetsen. 

 1. Doekjes for the win!

Hoeveel rollen huishoudrol kopen jullie per jaar? Al is het er maar één, weet dat je dit eigenlijk niet nodig hebt omdat er tal van alternatieven zijn! Wist je trouwens dat er iedere dag meer dan 50.000 bomen worden omgehakt voor de productie van wegwerp keukenrol? 

Afkicken gaat als volgt: je koopt géén traditionele huishoudrollen meer, maar probeert voor elke toepassing ervan een alternatief te bedenken. Al snel ga je merken dat je zowat alles kan oplossen met herbruikbare alternatieven. Doekjes in alle maten en kleuren for the win! Mis je na de testperiode alsnog een keukenrol? Haal dan de Bambaw’s bamboe keukenrol in huis! Eén rol van Bambaw’s keukenrol (die twintig papieren doeken bevat) staat gelijk aan 65 wegwerp keukenrollen! Je kan de doekjes immers gewoon wassen (met wasnoten of een wasei!) in de machine op 30 of 40 graden en opnieuw gebruiken!  

 1. Je wc heeft een bom nodig 

Getest door Wasteless en goedgekeurd! De wc-bommen van Anne Drake! Wie gooit er nu niet graag een wasbom in de wc in plaats van een toiletreiniger? De naam alleen al! 

Wat heb je nodig? 

 • 450 gram natriumcarbonaat
 • 200 gram citroenzuur 
 • 20 druppels tea trea (etherische olie) 
 • 20 druppels munt (etherische olie) 
 • 20 druppels citroen (etherische olie) 
 • Water in een verstuiver 

Meng alle ingrediënten in een grote kom en voeg beetje per beetje water toe terwijl je blijft roeren. Het mengsel begint te kleven, maar blijft korrelig. Vul een ijsblokjesvorm met het mengsel en druk goed aan. Minstens 6 uur laten uitharden voor je ze in een afsluitbare pot droog kunt bewaren of de bom in de wc kunt gooien! 

 1. Afwassen met komkommers of kokosnoten? 

Eens de afwasspons aan je afwasbak zijn beste tijd heeft gehad, kan je kiezen voor een duurzamer alternatief. De meest exotische optie is ongetwijfeld de loofah! In tegenstelling tot de échte natuurlijke spons die gemaakt wordt van de natuurlijke overblijfselen van sponsdieren, komt de loofah op een heel andere manier tot stand. Ze wordt immers gemaakt van de vezelige binnenkant van een vrucht die familie is van de komkommer. Door de structuur van deze spons heel wat restanten in kunnen achterblijven waardoor ze op de duur niet meer zo hygiënisch is. Geen nood! In plaats van de loofah de vuilbak (of neen, de composthoop) in te gooien, kan je deze reinigen door ze af te koken in een een flinke portie water. En hopla, weer klaar voor gebruik!

Eén van onze favoriete merken, Three by One, heeft dan weer een heel aanbod van producten op basis van kokos, waaronder ook (afwas)sponzen. De donutscrubber met lange haren komt handig van pas bij hardnekkige vuilresten. Om hem te composteren eens hij versleten is, hoef je enkel de haren los te maken en de staaldraad te verwijderen. Heb je liever de echte sponsvorm? Kies dan voor de kokosvezel spons, die trouwens na zijn trouwe dienst volledig op de composthoop terecht kan!  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *