set of natural toiletries on marble tabletop

In deze reeks blogposts geeft Wasteless je handige tips om stap per stap dichter te komen bij een huishouden waar ecologie hoog staat in de prioriteitenlijst. 

8 tips voor een ecologische badkamer

De badkamer: een plek waar potjes en doosjes elkaar snel opstapelen. Kan dit duurzamer? Tuurlijk wel! Wasteless wijst je maar al te graag de weg naar een meer ecologische – en welriekende – badkamer.

  1. Zeepblokken kampioen

Er zijn tal van redenen waarom je de overstap zou moeten maken van vloeibare zeep naar en blok zeep, en wel meteen. Voor ons legt de ecologische reden uiteraard het meeste gewicht in de schaal. Vloeibare zeep zit meestal in een plastic verpakking terwijl een blok zeep meestal enkel beschermd wordt door een kartonnen of papieren omhulsel. Een andere belangrijk argument is dat je één blok zeep voor heel wat andere zaken kan gebruiken. Hij is dus meer dan multifunctioneel! 

Klaar voor de switch, kijk dan snel hier voor ons gamma aan zeepblokken. We hebben zelfs een gepersonaliseerde zeepblok!

Toch nog kiezen voor vloeibaar? Ga dan voor een duurzamer alternatief en kies voor deze of deze glazen fles! 

  1. Bad vs. douche    

Vraag je je wel eens af wat het meest duurzame is: een bad of een douche? Het antwoord lijkt voor de hand te liggen: een douche! Toch? Je zou denken van wel, maar hier zijn natuurlijk wel wat bedenkingen bij te maken. Een douchebeurt duurt gemiddeld zo’n kleine 10 minuten en kost 65 liter warm water terwijl je een bad pas goed kunt vullen met zo’n 120 liter. De regendouches van tegenwoordig zorgen er echter voor dat er dubbel zoveel water uitstroomt waardoor het aantal liter al gelijk loopt met een bad. 

Het ligt er dus vooral aan hoe lang je doucht. Als je dit maximaal 5 min doet (en misschien gebruik maakt van een waterbesparende douchekop) scheelt dat dagelijks een hele hoop water. Conclusie? De beste keuze blijft een douche, al moet je het dan wel kort houden om er baat bij te hebben. Als je echter je tijd wil nemen, kan je best een bad laten lopen en er een heerlijk lang me-time momentje van maken. 

  1. Duurzaam menstrueren 

We halen er even wat cijfermateriaal bij voor deze tip. Doorheen haar leven menstrueert de gemiddelde vrouw zo’n 400 keer. Gemiddeld zou ze 4 tampons of maandverbanden per dag gebruiken (8.000 op een heel leven dus!). Gelukkig zijn er ondertussen heel wat wasbare varianten op de markt. De meest voorkomende zijn wasbaar maandverband en de menstruatiecup. Het wasbaar maandverband (beschikbaar in een ‘dag’, ‘nacht’ en ‘mini’ variant) wordt gemaakt van textiel en kan na gebruik gewassen worden op 60 graden. De menstruatiecup, die gemaakt is van silicone, voel je net zoals een tampon niet zitten bij gebruik. Als je toch nog wat twijfels hebt of herbruikbare intieme hygiëne iets voor jou is, is er ook nog een bio inlegkruisje (die vind je hier en hier). 

  1. Tandenborstels 

Het belang van een goede tandhygiëne gaan we niet tegenspreken. Maar misschien kan het wel wat ecologischer dan de traditionele tandenborstel en tube tandpasta? Een alternatief voor de tube (waarvan we trouwens ook een groener alternatief aanbieden) is een tandpastablok. Hij gaat even lang mee als twee tubes tandpasta! Je poetst je tanden door met een natte tandenborstel op de blok te wrijven tot het goed schuimt. De vaste tandpasta heeft een antibacteriële werking en kan daarom gemakkelijk worden gebruikt door iemand anders in de eigen familie. 

Wat tandenborstels betreft, is de meest duurzame oplossing natuurlijk een bamboe exemplaar. Ze bestaat zowel voor kinderen als voor volwassenen. Voor degenen die het niet zo hebben voor hout in de mond, zijn er ook op basis van cellulose, dat biologisch afbreekbaar is (beschikbaar voor kinderen én volwassenen). 

  1. Bokaal vanuit de keuken gebruiken als tandenborstelhouder of voor de wattenschijfjes

Dat glazen bokalen duurzamer zijn dan plastic varianten hoeven we hopelijk niet uit te leggen. Maar wist je dat je ze heel wat duurzamer kunt maken door ze (meermaals) te hergebruiken? Dit kan op allerhande plekken in huis, maar uiteraard ook in de badkamer! 

Zo kan je ze gebruiken als tandenborstelhouder. Dat ze doorzichtig zijn waarmee je je hippe bamboe exemplaar (zie punt 4) extra in de verf kunt zetten, krijg je er gratis bij! Maar ook je wasbare wattenschijfjes (hieronder meer daarover) kan je in een leuke glazen pot kwijt. Misschien kan je ze ook wel gebruiken om zelfgemaakte beautyproducten in te bewaren? 

  1. Deo: de mogelijkheden 

Voor deodorant heeft de duurzame wereld voor elk wat wils: er zijn sticks, rollers en blikjes. De voorkeur is uiteraard heel persoonlijk, maar elk ervan heeft toch andere voordelen. We bekijken het even! 

Een stick van een duurzaam merk bestaat volledig uit karton waardoor hij zeer weinig ecologische impact heeft. Een deo in blik blijkt door zijn kleine formaat erg handig voor onderweg. Bovendien kan je het blikje hergebruiken voor een ander doeleinde eens hij op is (dat zal niet zo snel gebeuren: met zo één blikje doe je zeker enkele maanden!). Tot slot hebben we ook nog de rollers. Hergebruik is wat moeilijker en volledig afbreekbaar is de verpakking jammer genoeg niet. De versie die Wasteless verkoopt is echter wel volledig vegan en vrij van schadelijke stoffen dus voor je lichaam zéker een betere keuze dan de reguliere deo’s. 

  1. Wasbare wattenschijfjes 

We lieten het hierboven al vallen: de tijd van de wattenschijfjes die na één (meestal dagelijkse) beurt al de vuilbak in gezwierd worden, mogen van ons vandaag al voorgoed verleden tijd zijn. Er zijn immers gewéldige alternatieven! Handig met naald en draad? Ga zelf aan de slag (supersimpel!) en tover van reststofjes enkele wattenschijfjes. 

Ben je zelf niet zo’n handige Harry (of Harriette) en heb je het graag praktisch? Daar heeft Wasteless natuurlijk een oplossing voor! Deze wasbare wattenschijfjes uit bamboe worden zelfs geleverd met een handig waszakje zodat je ze niet kwijtgeraakt in de wasmachine! 

  1. Oorstokjes 

Wist je dat het eigenlijk helemaal niet zo gezond is om oorstokjes te gebruiken? Verschillende studies hebben namelijk aangetoond dat het gebruik van oorstokjes alleszins zeker niet nodig is. Oorsmeer beschermt je oor immers tegen infecties van buitenaf. Als je ze toch gebruikt, zou het dus beter zijn om ze enkel voor de buitenkant van je oor te gebruiken en er zeker niet mee in je oor te gaan porren. 

Klaar voor een tweede wist-je-datje? Er bestaan – uiteraard – ook meer duurzame varianten van het oorstokje. Enerzijds is er de herbruikbare Oriculi, gemaakt uit bamboe. Bovenaan zit een leuke gekleurde parel zodat elk gezinslid gemakkelijk zijn exemplaar kan herkennen. Liever geen herbruikbare variant? Dan zijn bamboe staafjes zijn een duurzamer alternatief dan de plastieken versies. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *