Wasteless_Blog_Onderweg

In deze reeks blogposts geeft Wasteless je handige tips om stap per stap dichter te komen bij een huishouden waar ecologie hoog staat in de prioriteitenlijst. 

8 tips voor een ecologische uitstap   

We starten deze reeks wat atypisch door je meteen mee naar buiten te nemen. Een duurzaam huis is één ding, maar het wordt pas echt een uitdaging om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden wanneer je de voordeur uitstapt.

  1. Bezint eer je begint

Planning en organisatie is onze grootste tip – en dat geldt niet enkel bij een uitstap, maar daarover lees je in een volgende blogpost wel meer. Als je zo weinig mogelijk afval wil produceren wanneer je de deur uit gaat, is het belangrijk goed na te denken waar je naartoe gaat en wat je gaat doen. Ga je een hele dag weg of slechts een uurtje? Trek je er met je gezin op uit of alleen? Wordt het de natuur of een stad? Afhankelijk van de aard van je uitstap, maak je een planning op wat je nodig hebt zodat je ter plekke niet voor verrassingen komt te staan waardoor je bijvoorbeeld noodgedwongen een plastic fles water moet aankopen. 

  1. Neem een herbruikbare drinkfles mee    

Dat brengt ons naadloos bij de volgende tip: neem altijd en overal een (gevulde) herbruikbare fles mee. Je hebt ze in oneindig veel maten en soorten dus voor elk is er zeker wat wils. Ga je sporten? Vul je herbruikbare fles water en neem ze mee de sportzaal in. Zo zorg je er misschien ook wel voor dat ook anderen deze reflex zullen aannemen. Ook voor de koffie- of theeliefhebbers onder ons, is er een alternatief voor een wegwerpbeker: een herbruikbare koffie- of theebeker. Vergeet echter niet voorzichtig je lippen aan de teut te zetten als je eraan wil slurpen. We spreken uit ervaring … 

Op onze webshop vind je verschillende drinkbussen in verschillende maten. Neem zeker hier én hier een kijkje.  

  1. Er gaat niets boven roestvrij staal (RVS)

Het zal je niet ontgaan zijn als je daadwerkelijk de klik gemaakt hebt: de webshop van Wasteless bulkt van de producten uit RVS (kort voor roestvrij staal). De reden waarom we de voorkeur geven hieraan is dat deze materie erg lang mee kan gaan, stevig is (er zou zelfs mee gegooid kunnen worden, al zijn we niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen) én niet trendgevoelig is. 

Naast drinkbussen zijn RVS lunch- en bewaardozen een échte hit op onze webshop. Je vindt ze hier. Niet sexy genoeg voor je kind (of jezelf)? Je kan de dozen altijd pimpen met een leuke sticker (die je nog ergens vanuit een verloren hoekje in huis tevoorschijn kunt toveren) of elastiek. 

  1. Tweedehands is ‘beter(hands)’

Waar we bij Wasteless vaak ook op hameren, is dat niet altijd alles nieuw gekocht moet worden. Gebruik wat je hebt als het nog kan dienen of kijk eerst tweedehands voor je het nieuw (en dan uiteraard bij Wasteless!) aankoopt. Als je dit op tijd inplant (daar zijn we weer met onze eerste tip), vind je alles wat je maar nodig hebt tweedehands, in on- en offline winkels. Dringend toe aan een nieuwe rugzak of pennenzak? Kijk dan eerst eens via de gebruikelijke kanalen of je dit niet (vaak voor een prikje van de nieuwprijs) tweedehands kunt vinden! 

  1. Wasbare doekjes komen altijd van pas

We winden er geen (wasbare) doekjes om: hoe snel is een ongelukje gebeurd – en al zeker als je met (kleine) kinderen op stap bent? Een wafel- of ijsjeskraam voorbij lopen is helemaal niet nodig. De bergen papieren servetten die je erbij krijgt, kan je wel missen. Steek in je rugzak enkele (al dan niet reeds bevochtigde) wasbare doekjes en je kunt ertegenaan! Vergeet zeker ook geen extra doosje (idealiter van RVS, zie tip 3) of waterbestendig zakje mee te nemen om de vuile doekjes in te vervoeren. Om minder aangename geurtjes wat te verdoezelen kan je er enkele druppels etherische olie van lavendel of tea trea in doen. 

Met 5 van deze herbruikbare doekjes  kom je zeker even toe! 

  1. Laat je niet in ‘t zak zetten 

Ondanks de voorbereidingen toch nog iets vergeten? Of weet je op voorhand dat je er een winkelbezoek op de planning staat? Als je standaard enkele stoffen zakken in je rugzak, fietstas of autokoffer steekt, zal je nooit noodgedwongen je heil moeten zoeken in de (gelukkig zijn het ondertussen papieren) zakken uit de supermarkt of je appels bij het buitenkomen over de grond zien rollen omdat je het vertikte om een wegwerpzakje te gebruiken. 

Berg enkele herbruikbare stoffen zakken van verschillende groottes op zodat je zeker vindt wat je nodig hebt op het moment dat je het nodig hebt!

  1. Beter een herbruikbaar rietje dan geen rietje

Wie kinderen heeft, weet het: soms is het géén optie om te zeggen dat ze géén rietje krijgen. Uiteraard weten we dat géén rietje nog altijd de meest duurzame oplossing is, maar een herbruikbaar rietje is dan toch nog altijd véél beter dan een plastic exemplaar. 

Er zijn heel wat verschillende soorten en maten op de markt. Punt 3 maakte het al duidelijk: bij Wasteless geven we de voorkeur aan RVS. We hebben zelfs een pakketje met een stoffen zakje wat het nog gemakkelijker maakt om buitenshuis te gebruiken. De andere rietjes vind je hier

  1. Stoffen mondmaskers: naar een gezonde én ecologische wereld

Dezer dagen is een mondmasker een noodzakelijk kleinood geworden binnen onze samenleving. Jammer genoeg zorgt deze evolutie voor massaal veel extra afval. En dat terwijl er een perfect alternatief is voor niet-medisch gebruik: het stoffen mondmasker. Je kunt het wassen volgens de voorschriften en gewoon opnieuw gebruiken. 

Bij Wasteless vind je er in verschillende maten en patronen. Ga zeker eens een kijkje nemen! 

Laat je ons weten welke tips je al toepast of zal proberen toepassen als je het huis uit gaat? We zijn héél benieuwd naar jullie ervaringen. In een volgende blogpost geven we nieuwe tips om een stap dichter te staan bij een duurzaam huishouden en tackelen we de badkamer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *